Fysisk aktivitet i sal

I løpet av oppholdet vil du bli introdusert for ulike former for fysisk aktivitet i gruppe i henhold til din timeplan. Treningssalene i underetasjen er åpen hele dagen og benyttes til individuell trening, så vel som til gruppetrening.  

På dagtid foregår gruppetreningene til fastsatte tide. En er selv ansvarlig for å følge timeplanen og møte tidsnok til de oppsatte gruppetimene. Du vil få ditt eget treningsprogram som du gjennomfører ca. 2-3 ganger pr. uke. Fysioterapeutene vil være til stede for veiledning i fastsatt egentreningstid på timeplanen.  

I spinningssalen har vi spinningssykler og tredemøller. Husk å holdet god avstand til hverandre, og desinfisere utstyr før og etter bruk.  

Blant annet tilbys tilpasset trening i gruppe: 

Salgymnastikk

Sirkeltrening med ulike øvelser/aktiviteter under veiledning av fysioterapeuter. Det legges vekt på variasjon i intensitet og belastningsnivå og øvelsene kan tilpasses den enkeltes funksjonsnivå. 

Kondisjonstrening

Intervalltrening på sykkel med fysioterapeut. Alternativ til sykkel vil være romaskin, tredemølle og ellipsemaskin. 

Stolgymnastikk

Øvelser for hele kroppen med spesielt vekt på bevegelighet, styrke og balanse under veiledning av fysioterapeut.  

Egentrening

Gjennomgang av individuelt tilpasset treningsprogram. Fysioterapeutene vil være til stede for veiledning.  

 

Trening i baseng

Rehabilitering Vest har tilgang til varmtvannsbasseng i 1 etg. som holder 34 grader og er universelt utformet.  

Se vedlegg angående ordensregler i bassenget lenger bak i folderen. En må selv ha med badehette og vannflaske. Ved trening i bassenget tar du med deg håndkle fra tøylageret i avdelingen, og det tar du med deg tilbake til avdelingen og legger i skittentøyet etter bruk.  

Om bassengtrening

  • Vi har flere basseng-grupper med instruksjon i uken.  
  • Alle partiene er bygd opp omtrent etter samme modell, men innholdet kan variere litt fra instruktør til instruktør.  
  • Vi bruker ikke svømmeøvelser i instruksjonen. 
  • Å være svømmedyktig er heller ingen forutsetning for å kunne delta i bassengtreningen. 
  • Instruksjon foregår fra bassengkanten og forklarer øvelsene  
  • Instruksjon vil foregå etter musikk.  
  • Instruksjonen varer ca. 45 min.   
  • Har du spørsmål knyttet til øvelsesprogrammet, er det viktig at du spør! 

Øvrige bruksregler for bassenget er slått opp på garderobedøren

Om treningen  

  • Trening i varmt vann kan være gunstig. Det varme vannet kan ofte bidra til at det blir mindre vondt, samt lettere å bevege seg. I tillegg bidrar oppdriften i vannet til at det blir mindre belastning på eventuelle vonde vektbærende ledd.   
  • I varmt vann mister man en del mer væske enn på land. Det er derfor viktig at du drikker vann jevnlig, både før og etter trening den dagen. Føler du deg også svimmel og uvel etter treningen, kan dette komme av for mye væsketap. 
  • Vi instruerer etter musikk. Musikken skal engasjere og motivere. Det samme skal vi som instruktører gjøre. Kjenn likevel dine egne begrensninger i den forstand at du ikke belaster kroppen utover det den tåler. Du er ansvarlig for din egen trening og må regulere tempoet etter egen form.  
  • Et greit tips er å ta det litt med ro de første gangene. Kjenn på kroppens reaksjon, for så og justerer innsatsen enten opp eller ned de neste gangene. 
  • Dersom du har en del smerter, eller har vært lite i aktivitet den siste tiden, vil du nok oppleve å ha muskelverk/ gangsperre de første gangene. Det kan normalt vedvare noen dager, men vil gå over etter hvert. 

Om bassenget 

Bassenget er 12,5 m langt. 0,9 m dypt på det grunneste, 1,5 m på det dypeste.  

Temperaturen i vannet ligger rundt 34 grader, på land rundt 32 grader. 

Undervisning

Det undervises i flere vesentlige tema knyttet til rehabiliteringsprosessen 4 ganger i uken.

Undervisningen foregår i auditoriet i underetasjen. Fra kl 9 vil dagens tema vises på informasjonsskjermen i korridor, 4. etg 

Tur

Det arrangeres ukentlig turer i nærområdet. Det legges opp til 3 grupper/turlengder med ulikt tempo å velge mellom. Er du usikker på hvilken tur du skal gå oppfordrer vi til å begynne med en tur du vet du kommer til å klare og heller øke utover i oppholdet. 

Håndtrening

Ergoterapeutene veileder en gang ukentlig i håndtrening i gruppe for de som har nedsatt håndfunksjon i daglige gjøremål. Avtal med ditt tverrfaglige team om dette er aktuelt for deg.  

Avspenning

Det gjennomføres avspenning i gruppe ukentlig i sal. Mobiltelefonen ber vi deg legge igjen på rommet, slik at det blir minst mulig forstyrrelser.

Vi oppfordrer også til egentrening i avspenning på eget rom, her kan personalet veilede i apper som kan lastes ned til smarttelefon.